Projet Babel forum Babel
Contact - Règles du forum - Index du projet - Babéliens
INSCRIPTION - Connexion - Profil - Messages personnels
Clavier - Dictionnaires

Dictionnaire Babel

recherche sur le forum
Els dialectes calalans - Forum catalan - Forum Babel
Els dialectes calalans

Créer un nouveau sujet Répondre au sujet Forum Babel Index -> Forum catalan
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant
Auteur Message
FaciteAmmuina'79



Inscrit le: 07 Jan 2010
Messages: 3
Lieu: Doje Secilie

Messageécrit le Thursday 25 Feb 10, 13:21 Répondre en citant ce message   

Hola a tothom!!!!
De primera cosa necesita fèr una clarificació: és la primera vez que ententi d'escriber en català, que els amics catalans me perdonen les fautes...soc italià, la meva llengua és lo napolità i parli francés, espanyol castillà i estudi l'occità. Lo que sabi de català l'ai lleit sus aquest forum i altres similars.
La situació del català és molt positiva, es parla com el napolità a Nàpols, mas amb la diferencia que té estatut d'idioma oficial.
Lo que m'interessa és de sabé com és la situació de les varietats locals d'aquesta llengua, si son aparades i si el usatge és tant viu com lo del català oficial.
Gracies moltes....(és un català molt mesclat amb l'occità i altres llengues.....perdoneu)
Voir le profil du Babélien Envoyer un message personnel
ramon
Animateur


Inscrit le: 13 Jan 2005
Messages: 1395
Lieu: Barcelone, Espagne

Messageécrit le Thursday 25 Feb 10, 22:11 Répondre en citant ce message   

Hola, benvingut!

Moltes gràcies per l’esforç. El teu missatge s’entén força malgrat la barreja de llengües sourire .

Crec que per “català oficial”, vols dir “català estàndard o normatiu”, és a dir la llengua artificial que s’ha creat a partir de la varietat barcelonina, eliminant-ne els castellanismes i ordenant la gramàtica, sintaxi, prosòdia, etc., per a que serveixi de llengua comú per als parlants de qualsevol varietat de la llengua catalana.

El català normatiu és la llengua que es fa servir als organismes oficials, a la premsa, ràdio i televisió, i és la llengua que s’ensenya a les escoles. Ara bé, tothom l’entén, però ningú no la parla. La llengua que la gent parla és la varietat de la zona on viu i n'hi ha moltes.

Això sí: el català és llengua oficial, juntament amb el castellà, a Catalunya, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, on rep el nom de valencià. És força viu a tota Catalunya (tret d’algunes zones metropolitanes majoritàriament castellanoparlants) i a les Illes Balears. A la Comunitat Valenciana no arriba a tot el territori i allà on es parla té una forta competència del castellà.

Espero haver fet servir un llenguatge prou senzill per a tu Clin d'œil .
Voir le profil du Babélien Envoyer un message personnel
FaciteAmmuina'79



Inscrit le: 07 Jan 2010
Messages: 3
Lieu: Doje Secilie

Messageécrit le Wednesday 31 Mar 10, 16:40 Répondre en citant ce message   

Es pòt dir que la varietat mas en perill és la rossellonesa? o quina??i com és la situaciò del valencià? sai que és mens fort del català de la Generalitat...
Voir le profil du Babélien Envoyer un message personnel
Iknos



Inscrit le: 26 Dec 2010
Messages: 33
Lieu: Behren-lès-Forbach (57)

Messageécrit le Thursday 24 Feb 11, 21:52 Répondre en citant ce message   

En ce qui concerne le dialecte catalan d'Alguer, en Sardaigne, l' alguerès ( pron. algarès), dialecte du groupe oriental, il jouit actuellement d'un statut de langue officielle de la commune d'Alguer, et il est reconnu comme langue minoritaire par l'Etat italien,( aux termes de l'article 6 de la Constitution) et par la Région autonome de Sardaigne...(Donc, en quelque sorte, une minorité dans la minorité...)

Le nombre actuel de locuteurs de l'alguérois serait actuellement de 26 000 et plus de 8 000 autres personnes le comprendraient. Cependant à l'intérieur même de la communauté catalanophone de la ville il semble y avoir quelques dissensions entre les tenants de "l'identité alguéroise" et une tendance plus " pan- catalane"... regroupées dans des associations différentes..., dont la seconde oeuvre pour la promotion du catalan standard.

Les associations culturelles et les autorités entretiennent de bonnes relations avec le monde catalan ( Barcelone et la Generalitat, Catalogne septentrionale, région de Valence, Iles Baléares, Andorre, Franja de Ponent.) Je crois même qu'Alguer est jumelée avec Barcelone... ville avec laquelle elle entretient des rapports étroits et privilégiés...
Voir le profil du Babélien Envoyer un message personnel
Montrer les messages depuis:   
Créer un nouveau sujet Répondre au sujet Forum Babel Index -> Forum catalan
Page 1 sur 1









phpBB (c) 2001-2008